Zircca valloittaa Suomen markkinat

Saisiko olla sirkkaa? Entä maistuisiko kotisirkasta valmistettu suomalainen proteiinipatukka? Jos vastasit kyllä, niin hyvä! Sillä kohta niitä saa: Leaderin Zircca-proteiini- ja välipalapatukat saapuvat kauppojen hyllyille vielä joulukuun aikana.

Leader Zircca -tuoteperheessä on kaksi proteiini- ja kaksi välipalapatukkaa. Yhteen Zircca patukkaan käytetään Thaimaassa kasvatetuista kotisirkoista valmistettua jauhoa, joka sisältää 15-17 sirkkaa per patukka. Sirkat tuovat patukoihin maukkaan pähkinäisen maun ja ehdotonta proteiinien eliittiä. Sirkoista valmistettava proteiinijauhe on ravitsemuksellisesti laadukkaampaa ja ympäristön kannalta kestävämpää kuin monet muut proteiinin lähteet. Sirkkojen proteiini sisältää kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot ja ravitsemuksellisesti sitä voidaan verrata lihaan tai kalaan. Laadukkaan proteiinin lisäksi sirkat sisältävät runsaasti omega 3- ja 6 -rasvahappoja sekä rautaa ja kalsiumia.

Hyönteisravinto – Kestävä valinta

Hyönteiset eivät ole perinteisesti kuuluneet länsimaiseen ruokakulttuurin ja ajatus hyönteisravinnosta saattaa olla monelle suomalaiselle vieras. Monessa maassa näin ei kuitenkaan ole. Hyönteiset ovat osa 2,5 miljardin ihmisen ravintoa päivittäin ja arviolta 80 % maailman maista hyönteiset päätyvät ihmisten ravinnoksi. Kiinnostus hyönteisruokaa kohtaan on noussut myös länsimaissa ja tätä kiinnostusta on lisännyt ekologinen todellisuus. YK:n mukaan vuonna 2050 maailmassa on jo yli 9 miljardia ihmistä, joita ei kyetä ruokkimaan nykyisen ruokatuotannon menetelmin. Hyönteisistä onkin kaavailtu maapallon pelastajia.

Yhden proteiinikilon tuotanto karjaa kasvattamalla tuottaa 100 kertaa enemmän kasvihuonepäästöjä, kuin hyönteisten kasvatus. Naudanlihan tuotantoon kuluu 10 kiloa rehua ja 8350 litraa vettä, kun taas kotisirkkojen tuotantoon kuluu vain 1,7 kiloa rehua ja 8 litraa vettä. Myös maan käytön vaatimukset ovat hyönteisillä moninkertaisesti pienemmät.

Terveellisyys ja vastuullisuus samassa paketissa

Olemme olleet mukana hyönteisravinnon kehitys- ja tutkimustyössä jo vuosia, kertoo Leader Foodsin toimitusjohtaja Janne Hakala. Hyönteiset ovat ravitsemuksen kuuma trendi monestakin syystä ja tässä on odoteltu, että lainsäädäntö sallii tuotannon aloituksen, hän kertoo. Suomi muutti syyskuussa tulkintaansa EU:n uuselintarvikeasetuksesta ja tämä muutos sallii hyönteisten kasvattamisen ja myymisen elintarvikkeena Suomessa. Nyt lainsäädäntö vihdoin mahdollistaa hyönteisravinnon tuotannon ja myynnin, ja me olemme valmiina, toteaa Hakala.

Sirkoista valmistettua jauhetta voi olla helpompi lähestyä, jos hyönteiset ravintona tuntuvat vieraalta. Käytännössä sirkkajauhosta valmistetussa proteiinipatukassa ei sirkkaa tunnista, ellei sitä tietäisi syövänsä, kertoo Hakala. Tulevaisuudessa on varmasti ihan normaalia syödä esimerkiksi sirkkajauhoista valmistettuja pannukakkuja tai tortilloja. Hyönteisravinnossa on itse asiassa todella monta positiivista asiaa, joista innostua. Hyönteiset ovat todella ravintorikasta ja luonnollista ruokaa, ja kun tähän vielä lisää huomattavat ympäristönäkökohdat, kuten vähäisen maan, veden ja rehun käytön sekä vähäiset kasvihuonepäästöt, niin puhumme todella ylivoimaisesta ravinnon lähteestä. Loppu onkin kiinni vain halusta. Pitää uskaltaa kokeilla ja maistaa, toteaa Hakala. Odotamme innolla ensimmäisten patukoiden saapumista kauppojen hyllyille ja ihmisten kokemuksia ja ajatuksia niistä.

Lisätietoja Zircca-patukoista löydät täältä